Trouwen
Trouwen

Sfeervolle landwegen en oude beukenlanen leiden naar het landgoed waar het kasteel met slotgracht en de kasteeltuinen dienst doen als romantisch decor voor de mooiste dag van uw leven. De sprookjesachtige omgeving en gebouwen zijn betoverend mooi. Landgoed Staverden is zonder twijfel dè perfecte locatie om te trouwen!

Bekijk
meer
Eten en drinken
Eten en drinken

Culinair genieten op een unieke locatie te midden van de 17e eeuwse kasteeltuinen van het landgoed. Wij bieden diverse mogelijkheden, van een kopje koffie met iets lekkers, een uitgebreide lunch, high tea, diner à la carte tot een exclusief 5-gangen diner.

 

Bekijk
meer
De kleinste stad
De kleinste stad

Als u landgoed Staverden betreedt, ervaart u meteen een bijzondere sfeer. Er heerst ruimte en rust, maar ook stijl en klasse. De combinatie van rijke historie, karakteristieke opstallen, schitterende tuinen en de aanwezigheid van witte pauwen, maken deze locatie tot een unieke belevenis.

Bekijk
meer

Middelpunt van de Veluwe

Kasteeltuinen

Door Franse en Engelse invloeden is vanaf de tweede helft van de 17e eeuw pas echt sprake van een strakke tuinaanleg in Nederland. De Franse stijl (de Barok) is te herkennen aan rechte lanen, cirkelvormige vijvers en doolhoven van bijna mathematisch gesnoeide hagen en is symmetrisch van aard. De Engelse landschapstijl doet vermoeden, dat alles wat je ziet op natuurlijke wijze is ontstaan. Maar niets is minder waar. Elk plekje, elke bocht (en er zaten heel wat S-bochten in het pad en in de beek) zijn zorgvuldig uitgekiend. Na elke bocht moest zich een nieuwe verwondering voordoen: vandaar de vele verrassende doorkijkjes.

Bomen en beelden

In 1790 werd de kasteeltuin in Staverden in deze Engelse stijl aangelegd door de tuinarchitect J. G. Michaël. Het gebied rond het kasteel werd langs een symmetrische as - de Allee - als tuin bij het huis betrokken. Aan weerszijden stonden hoge bomen, vaak gecombineerd met lagere geschoren hagen of coniferen. Ook de tuinbeelden - vaak met een mythologisch motief - waren een onmisbaar onderdeel in deze tuin.

Tropische planten

De symmetrische vakken, beplant met vaste planten en/of struiken, waren omrand met buxus. In de eerste helft van de 20e eeuw werden kassen, de Oranjerie en de tuinmanswoning gebouwd en stonden langs de paden onder andere palmbomen en sinaasappelboompjes in kuipen, die in de wintermaanden in de oranjerie werden geplaatst.

In tropische kassen groeiden verder bananen en ananas, maar ook suikerriet, rijst, koffie, katoen, palmen en orchideeën. De afgebroken kassen zijn in 2007 hersteld en de volledige restauratie van de tuinen is uitgevoerd naar het idee uit 1790. De oranjerie en de rechthoekige doolhof zijn er ook nog.

Doolhof

De wanden van de doolhof bestaan uit beuken en deze hof is ook door Wattez aangelegd. De meeste doolhoven bij buitenplaatsen stammen uit de periode van 1680 tot 1780. Ze zijn geïnspireerd door de doolhof in Versailles. De doolhof in Staverden zou overgenomen zijn uit het standaardwerk ”La théorie et la practique du jardinage” (1709) van A.J. Dezallier d’Argenville.

Feesten en partijen
Feesten en partijen

Wij bieden diverse arrangementen voor zowel grote als kleine partijen.  Of het nu gaat om een gezellige verjaardag, een aangeklede borrel, een spetterend personeelsfeest, een (ambts)jubileum of huwelijksfeest, Landgoed Staverden biedt vele mogelijkheden.

Bekijk
meer
Vergaderen en trainen
Vergaderen en trainen

Een bijzondere locatie om te vergaderen, te trainen of voor teambuildingsessies. Staverden is centraal gelegen op de Veluwe in de nabijheid van de A28 en A1. Wij beschikken over meerdere zalen die allen een prachtig uitzicht hebben over het landgoed. Voor de lunch wordt gebruik gemaakt van de Brasserie.

Bekijk
meer